Een land in de warme wereld Afrika

De uitzending van Memories 11 december 2006. Mijn reis naar Ghana. Na drie en veertig terug naar mijn tweede vaderland. . In gedachten beleef ik die week steeds weer!! Bedankt en warme Ghanese groeten, Jeannette.

Ghana, een land aan de westkust van Afrika. Een land waar ik van 1961 tot en met 1963 gewoond heb. Jaren die als heel bijzonder zijn geweest voor mij. Onbezorgd leven, wonen en werken in Accra de hoofdstad. Deze jaren hebben een onuitwisbare indruk achter gelaten. Ghana loopt als een rode draad door mijn leven. Een land waar ik helaas nooit weer terug ben geweest. Totaal onverwacht mocht ik van 7 tot en met 12 april 2006 weer terug naar Ghana!! Ik werd door Memories van de KRO gebeld. Een vroeger vriendje uit Accra zocht mij. Adnan!!! In verwondering ben ik nog steeds daarover. Ik kan nauwelijks beschrijven hoe het daar is geweest!!!! Ook de ontmoeting met Adnan na 43 jaar!!!!! Ik zou zo weer terug willen!!! Wonen, leven en werken, ja weer in Accra. Het was alsof ik thuiskwam!!! Het land ligt me zo na dat ik de hele wereld wil laten weten hoe bijzonder dit land is. Kom met mij kijken!!! Het is een club in beweging, maar ik hoop vele mensen warm te kunnen laten lopen voor dit prachtige land met z'n gastvrije mensen!!!

  • Visschotel


    STOOFSCHOTEL VAN VIS
     

    ‘Een stoofschotel van vis zoals deze, geserveerd met fufu, is eigenlijk de klassieke Ghanese maaltijd - de patat met kroketten of de hamburger van dit land. In principe bestaat het gerecht uit een soort balletjes van gestampte cassave en bakbananen die in een saus worden gaargestoofd. Het valt niet mee om fufu te maken: de gare ingrediënten worden in een grote houten vijzel met een lange stamper fijngemaakt. Het mengsel wordt tot balletjes gevormd, die in de saus worden gedoopt of in het stoofgerecht meesudderen. daarna worden ze zonder kauwen doorgeslikt. U kunt wel eens kant-en-klaar gemalen fufu in gespecialiseerde winkeltjes vinden, maar u kunt in plaats daarvan ook gekookte rijst geven. Wie niet van vis houdt, kan de vis vervangen door paddestoelen.’ John Haight en Pauline Kwarteng Gyamfi, Ghana.

     

    1 liter water

    250 g aubergine, kleingesneden

    2 chilipepers, van de zaadjes ontdaan en fijngehakt

    2 uien, fijngehakt

    250 g oker, fijngehakt

    4 tomaten, fijngehakt

    700 g meerval of gerookte makreel, ontveld en gefileerd.

     

    Breng een deel van het water aan de kook in een grote pan en kook de aubergines en de chilipepers 10 minuten tot ze zacht zijn. Laat het auberginemengsel goed uitlekken (bewaar het kookvocht), doe het in een kom en stamp het met een aardappelstamper.

    Breng het kookvocht weer aan de kook, voeg de uien, oker, tomaten en gefileerde vis toe, zet de warmtebron wat lager en laat het geheel 15 minuten zachtjes doorkoken tot de vis gaar is.

    Schep de groenten uit de pan en stamp ze tot puree. Doe deze, samen met de aubergine puree, terug in de pan, roer alles goed door elkaar en laat het geheel doorwarmen in de afgedekte pan.

    Dien de gestoofde vis op met fufu, gekookte rijst of aardappelpuree.

     

    Voor 4 personen

     land : Ghana

    gerechtsoort : visgerecht

     bron : Verandering van Spijs : Een wereldselectie van pittige en kruidige gerechten / Troth Wells

     

     

Laatste toegevoegde video's

moment..

Laatste toegevoegde foto's

moment..

Nieuwste Leden

  • A159
  • bukkos
  • Jessx
  • mirelva
  • melaniesterrenburg
  • Rieke1958

Diavoorstelling

Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan: