Visschotel

Geplaatst op dinsdag 19 januari 2010 @ 21:10 , 730 keer bekeken

STOOFSCHOTEL VAN VIS
 

‘Een stoofschotel van vis zoals deze, geserveerd met fufu, is eigenlijk de klassieke Ghanese maaltijd - de patat met kroketten of de hamburger van dit land. In principe bestaat het gerecht uit een soort balletjes van gestampte cassave en bakbananen die in een saus worden gaargestoofd. Het valt niet mee om fufu te maken: de gare ingrediënten worden in een grote houten vijzel met een lange stamper fijngemaakt. Het mengsel wordt tot balletjes gevormd, die in de saus worden gedoopt of in het stoofgerecht meesudderen. daarna worden ze zonder kauwen doorgeslikt. U kunt wel eens kant-en-klaar gemalen fufu in gespecialiseerde winkeltjes vinden, maar u kunt in plaats daarvan ook gekookte rijst geven. Wie niet van vis houdt, kan de vis vervangen door paddestoelen.’ John Haight en Pauline Kwarteng Gyamfi, Ghana.

 

1 liter water

250 g aubergine, kleingesneden

2 chilipepers, van de zaadjes ontdaan en fijngehakt

2 uien, fijngehakt

250 g oker, fijngehakt

4 tomaten, fijngehakt

700 g meerval of gerookte makreel, ontveld en gefileerd.

 

Breng een deel van het water aan de kook in een grote pan en kook de aubergines en de chilipepers 10 minuten tot ze zacht zijn. Laat het auberginemengsel goed uitlekken (bewaar het kookvocht), doe het in een kom en stamp het met een aardappelstamper.

Breng het kookvocht weer aan de kook, voeg de uien, oker, tomaten en gefileerde vis toe, zet de warmtebron wat lager en laat het geheel 15 minuten zachtjes doorkoken tot de vis gaar is.

Schep de groenten uit de pan en stamp ze tot puree. Doe deze, samen met de aubergine puree, terug in de pan, roer alles goed door elkaar en laat het geheel doorwarmen in de afgedekte pan.

Dien de gestoofde vis op met fufu, gekookte rijst of aardappelpuree.

 

Voor 4 personen

 land : Ghana

gerechtsoort : visgerecht

 bron : Verandering van Spijs : Een wereldselectie van pittige en kruidige gerechten / Troth Wells

 

 


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.

Wat is dit?


Of maak zelf een Clubs account aan: